Speed - www.moedigemoedersspakenburg.com

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Speed

Wat is speed?
'Speed' en 'pep' zijn straatnamen voor 'amfetaminen'.
Amfetaminen zijn chemische stoffen die stimulerend werken op het centrale zenuwstelsel. Het zijn drugs. Er zijn verschillende soorten amfetaminen. De belangrijkste zijn (dex)amfetamine en methamfetamine. Ze verschillen van elkaar in sterkte en werkingsduur.

Waar komt speed vandaan?
Vergeleken met de meeste andere drugs bestaat speed nog niet zo lang. Aan het eind van de vorige eeuw werd voor het eerst in een laboratorium amfetamine gemaakt. Pas na 1930 is onderzoek verricht naar de effecten ervan. Tot de jaren ‘60 werd amfetamine gebruikt als vermageringsmiddel en als pepmiddel. Ook in de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen is het veel als pepmiddel gebruikt. Het werd legaal voorgeschreven en over het algemeen was er sprake van beheerst gebruik. Dat veranderde in de jaren ‘60, toen het bij een deel van de jeugd in zwang kwam. Met name tussen 1969 en 1972 was er sprake van een ‘speedgolf’. Geleidelijk aan werden de schadelijke gevolgen van onbeheerst gebruik zichtbaar. In 1970 werd amfetamine internationaal onder wettelijke controle gebracht. Nederland volgde pas in 1976.


Soort Drugs:
Speed/ Pep

Gevolgen op korte termijn:
Zelfoverschatting, concentratie neemt toe, slaap en vermoeidheid worden onderdrukt, eetlust verdwijnt

Gevolgen op lange termijn:

Rusteloosheid, geprikkeldheid, gewichtsverlies, angsten, waanvoorstellingen, agressiviteit, roofbouw op het lichaam, spuitrisico's

Geestelijke verslaving:
Kans groot

Lichtamelijke verslaving:
Ja

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu