XTC- MDMA - www.moedigemoedersspakenburg.com

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

XTC- MDMA

Wat is het?
XTC is een drug. In het Engels uitgesproken geven de letters de woordklank ‘ecstasy’, wat extase betekent. XTC is in de vorm van pillen, capsules en poeders te koop. Pillen hebben verschillende kleuren en vormen en zijn vaak voorzien van een afbeelding. Vaak hebben de pillen een naam die verband houdt met de vorm of de afbeelding die erop staat: bijvoorbeeld 'kroontje', 'euro' en 'smiley'.

Wat zit er in?
De werkzame stof die in XTC zit, heet MDMA (3,4 methyleendioxymethamfetamine). MDMA heeft een dubbel effect. Enerzijds is het een stimulerend middel met een oppeppende werking. Anderzijds is er een bewustzijnsveranderend effect: de waarneming wordt intenser en het gevoel van verbondenheid met anderen neemt toe. Met de vraag ‘Wat zit in XTC?’ is meteen één van de problemen rond XTC aangeroerd: soms worden pillen als ‘XTC’ verkocht, terwijl ze het in werkelijkheid niet zijn. Dan zit er geen MDMA in, maar iets wat er op lijkt of totaal andere stoffen. Stoffen die heel anders en onvoorspelbaar kunnen werken.
Of helemaal niet.


Soort Drugs:

XTC/ MDMA

Gevolgen op korte termijn:
Stimulerend, sociaal ontpannend, schommelingen in hartslag, bloeddruk en bloedsuiker

Gevolgen op lange termijn:
Bij langdurig gebruik angsten, paniekreacties, slaapstoornissen, depressieve stemmingen, hallucinaties en hersenbeschadiging

Geestelijke verslaving:
Kans klein

Lichtamelijke verslaving:
Nee 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu